Hoe voorkomt u dat Google kan meeluisteren?

2 juli 2024 ● 5 min. lezen
Auteur: Seppe Van Spitael

Heeft u een slimme Google Home-luidspreker in huis? Dan kunt u eenvoudig voorkomen dat hun medewerkers meeluisteren naar uw gesprekken. Volg deze drie eenvoudige tips om uw privacy te beschermen.

1. Schakel de opnamemogelijkheid uit

Dit is de gouden tip om te voorkomen dat er iemand kan meeluisteren. Met een simpele klik kunt u ervoor zorgen dat de opnames die worden gemaakt, niet worden doorgestuurd naar Google.

Ga naar de volgende pagina: myaccount.google.com/activitycontrols/audio en schuif daar het blauwe schuifknopje naar links.

Als u een Home-luidspreker heeft of de Google Assistent-app gebruikt op uw smartphone, zult u vrijwel zeker zien dat het knopje naar rechts staat geschoven, waardoor de “Spraak- en audioactiviteit” is ingeschakeld. Bij de installatie vroeg Google of u uw apparaatgegevens wilde delen en of “spraak- en audioactiviteit” ingeschakeld mocht worden. De optie om dit uit te schakelen is minder opvallend weergegeven.

2. Verwijder oude opnames

Het uitschakelen van de opnamemogelijkheid is een goede eerste stap, maar daarmee zijn uw oude opnames nog niet gewist. Ga naar uw Google-account om een overzicht te zien van alle opnames dat het bedrijf heeft gemaakt met uw slimme luidspreker of Assistent-app.

Verwijder deze opnames individueel door naast elke opname op de drie bolletjes te klikken en “Verwijderen” te kiezen. Wilt u alle opnames in één keer verwijderen? Klik dan rechtsboven op de drie bolletjes, kies “Activiteit verwijderen op basis van” en selecteer “Onbeperkt”. Klik ten slotte op “Verwijderen”.

3. Schakel de microfoons uit

Wilt u snel en eenvoudig de microfoons uitschakelen? Dit kan met een druk op de fysieke knop op het apparaat. Op de Home staat een grote knop met een microfoonicoontje met een streep erdoor.

Als u op deze knop drukt, worden alle microfoons in het toestel uitgeschakeld. Dit betekent dat het apparaat niet meer luistert naar uw commando’s. Wilt u het apparaat opnieuw inschakelen? Druk dan opnieuw op dezelfde knop.

Met deze drie eenvoudige stappen kunt u ervoor zorgen dat uw privacy beter beschermd is en voorkomen dat medewerkers van het bedrijf meeluisteren naar uw gesprekken.

Hoe goed ben jij beveiligd? Doe hier de test.

In't kort

Bescherm uw privacy door te voorkomen dat Google-medewerkers kunnen meeluisteren naar uw gesprekken via Google Home en Google Assistent met deze eenvoudige tips.

Over de auteur

Seppe Van Spitael

Taalkeuze

Thema