Dark web?! Wat is het en hoe je beschermen

30 mei 2024 ● 8 min. lezen
Auteur: Steven Aelbrecht

Het internet is enorm en divers. Naast de websites die we dagelijks bezoeken, bestaat er een minder bekende en vaak gevaarlijke kant: het dark web. Dit artikel legt uit wat het dark web is, welke gegevens van jou daar kunnen rondzwerven, waarom je ervoor moet oppassen, en hoe je jezelf kunt beschermen.

Wat is het dark web?

Het dark web is een deel van het internet dat niet wordt geïndexeerd door standaard zoekmachines zoals Google. Om toegang te krijgen tot deze verborgen sites, heb je speciale software nodig, zoals de Tor-browser. Deze browser versleutelt je internetverkeer en maakt het moeilijker om je online activiteiten te traceren. Het dark web staat bekend om zijn anonimiteit, wat zowel goede als slechte kanten heeft.

cyberbeveiliging

LET OP: Surf niet zomaar op het dark web zonder de juiste voorzorgsmaatregelen. Weet wat je doet en surf veilig!

Welke gegevens hebben ze?

Op het dark web worden vaak gestolen gegevens verhandeld. Dit kunnen onder andere de volgende gegevens zijn:

  • Persoonlijke Identificatiegegevens: Namen, adressen, geboortedata en burgerservicenummers.
  • Financiële Informatie: Creditcardnummers, bankrekeninggegevens en inloggegevens voor online bankieren.
  • Inloggegevens: Gebruikersnamen en wachtwoorden voor e-mailaccounts, sociale media en andere online diensten.
  • Gezondheidsinformatie: Medische dossiers en verzekeringsinformatie.

Waarom opletten voor het dark web?

Het dark web kan een gevaarlijke plek zijn om verschillende redenen:

  1. Identiteitsdiefstal: Gegevens die van jou gestolen zijn, kunnen worden gebruikt om identiteitsfraude te plegen.
  2. Financieel Verlies: Met je gestolen financiële gegevens kunnen criminelen geld van je rekening halen of frauduleuze aankopen doen.
  3. Privacyschending: Je persoonlijke informatie kan zonder jouw medeweten worden gedeeld of verkocht.
  4. Bedreigingen voor Bedrijven: Bedrijven kunnen grote schade oplopen door gegevenslekken, wat kan leiden tot verlies van vertrouwen bij klanten en financiële gevolgen.
Dark web

10 manieren om jezelf te beschermen

Hier zijn enkele tips om je te beschermen tegen de gevaren van het dark web:

1. Gebruik sterke wachtwoorden

Maak gebruik van complexe en unieke wachtwoorden voor al je accounts. Overweeg een wachtwoordbeheerder om ze te beheren.

2. Tweestapsverificatie

Activeer tweestapsverificatie op je accounts. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe.

3. Blijf alert op phishing

Wees voorzichtig met verdachte e-mails en links. Klik niet zomaar op onbekende links en deel geen gevoelige informatie via e-mail.

4. Regelmatige controle

Controleer regelmatig je bankafschriften en kredietrapporten op verdachte activiteiten.

5. Gebruik VPN

Een Virtual Private Network (VPN) kan je internetverkeer versleutelen en je IP-adres verbergen, waardoor het moeilijker wordt voor criminelen om je te volgen.

6. Installeer een firewall

Een firewall helpt om ongeautoriseerde toegang tot je computer en netwerk te blokkeren. Het fungeert als een schild tussen jouw apparaten en mogelijke bedreigingen van buitenaf, waardoor je gegevens beter beschermd zijn.

7. Houd software up-to-date

Zorg ervoor dat al je software, inclusief besturingssystemen en apps, altijd up-to-date is. Updates bevatten vaak beveiligingspatches die je beschermen tegen nieuwe bedreigingen.

8. Gebruik antivirussoftware

Installeer een betrouwbare antivirussoftware en houd deze up-to-date. Dit helpt om malware en andere schadelijke software te detecteren en te verwijderen.

9. Beperk delen van informatie

Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie online, vooral op sociale media. Criminelen kunnen deze informatie gebruiken om je identiteit te stelen.

10. Bewustwording en educatie

Blijf op de hoogte van de nieuwste beveiligingspraktijken en informeer jezelf over de risico’s van het dark web. Hoe meer je weet, hoe beter je jezelf kunt beschermen.

Conclusie

Het dark web is een complex en vaak gevaarlijk deel van het internet, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je de risico’s aanzienlijk verminderen. Wees proactief in het beschermen van je gegevens en blijf op de hoogte van de nieuwste beveiligingspraktijken of doe hier de test om te zien hoe veilig je bent! Door deze 10 tips te volgen, kun je jezelf beter beschermen tegen de gevaren van het dark web en je online veiligheid vergroten.

In't kort

Het dark web is een verborgen deel van het internet waar gestolen gegevens worden verhandeld. Leer wat het is, welke risico’s het bevat, en hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze bedreigingen.

Over de auteur

Steven Aelbrecht

Taalkeuze

Thema