Luistert mijn telefoon mee? Ontdek de feiten en mythen

4 juni 2024 ● 10 min. lezen
Auteur: Steven Aelbrecht

Heb je ooit een gesprek gehad over een product, om vervolgens advertenties voor datzelfde product op je telefoon te zien verschijnen? Dit griezelige fenomeen heeft velen doen afvragen: luistert mijn telefoon mee? Veel mensen merken gerichte advertenties op die direct gerelateerd lijken aan recente gesprekken. Maar is dit realiteit of slechts een mythe? Laten we dit nader onderzoeken.

Waarom zou mijn telefoon meeluisteren?

Smartphones hebben ingebouwde virtuele assistenten zoals Siri, Google Assistant en Alexa, die zijn ontworpen om te reageren op spraakcommando’s. Deze assistenten luisteren continu naar triggers zoals “Hey Siri” of “OK Google” om te activeren. Dit constante luisteren is de reden waarom het soms lijkt alsof onze telefoons altijd alert zijn.

Algoritmen en dataverzameling

Hoewel het verleidelijk is om te denken dat je telefoon actief meeluistert, speelt dataverzameling een veel grotere rol. Onze telefoons en apps verzamelen een enorme hoeveelheid gegevens over ons, zoals browsegeschiedenis, locatie, zoekopdrachten en zelfs sociale media-activiteiten. Deze informatie wordt gebruikt door algoritmen die zijn ontworpen om onze interesses en gedrag te voorspellen.

Hoe werkt dat precies?

Dataverzameling: Apps verzamelen gegevens zoals je zoekgeschiedenis, locatie en klikgedrag.
Algoritmeanalyse: Deze gegevens worden geanalyseerd om te voorspellen waarin je geïnteresseerd zou kunnen zijn.
Gerichte advertenties: Op basis van deze voorspellingen tonen adverteerders relevante advertenties.

Dus als je bijvoorbeeld zoekt naar vakantiebestemmingen of een nieuwe auto bespreekt, kunnen algoritmen deze gegevens gebruiken om advertenties te tonen die aansluiten bij je interesses.

Spraakassistenten en advertenties

Hoewel spraakassistenten constant luisteren naar activeringswoorden zoals “Hey Siri” of “OK Google,” betekent dit niet dat ze continu meeluisteren naar al je gesprekken. De gerichte advertenties die je ziet, zijn meestal het resultaat van de hierboven genoemde dataverzameling en algoritmen, niet van actieve spraakherkenning.

De mythe en het feit

De mythe

Er bestaat een veelvoorkomend idee dat onze telefoons actief meeluisteren naar gesprekken om ons gerichte advertenties te tonen. Dit wordt echter over het algemeen beschouwd als een mythe. Beveiligingsexperts hebben dit uitgebreid getest en er is geen concreet bewijs dat telefoons stiekem gesprekken opnemen voor advertentiedoeleinden. Wat we vaak ervaren, is het Apophenia-effect, een psychologische bias waarbij we verbanden zien in niet-gerelateerde gebeurtenissen.

Het feit

In werkelijkheid verzamelen technologiebedrijven zoals Google en Facebook veel gegevens over ons via onze online activiteiten, zoals browsegeschiedenis, zoekopdrachten en sociale media-interacties. Adverteerders gebruiken deze informatie om gedetailleerde profielen op te bouwen en zeer gerichte advertenties te tonen.

Hoewel het verleidelijk is om aan te nemen dat onze telefoons meeluisteren, wijzen studies uit dat er geen bewijs is dat dit gebeurt voor advertentiedoeleinden. Vaak is het onze eigen confirmation bias die ervoor zorgt dat we verbanden zien waar ze niet zijn.

Echte privacyzorgen

Hoewel het idee dat telefoons naar elk woord luisteren grotendeels een mythe is, zijn er wel echte privacyzorgen om rekening mee te houden.

Gegevensdeling met derden

Het echte probleem ligt vaak in hoe onze gegevens worden gedeeld en gebruikt door derden. Veel apps vragen toegang tot je microfoon, camera en contacten, wat kan leiden tot privacykwetsbaarheden.

Is dat dan legaal?

Ja, het is legaal voor telefoons om naar ons te luisteren wanneer we toestemming hebben gegeven via algemene voorwaarden of app-machtigingen. Illegaal luisteren kan echter gebeuren via spyware of malware, die gesprekken zonder toestemming opneemt. Daarom is het essentieel om app-machtigingen zorgvuldig te beheren en voorzichtig te zijn met de apps die je downloadt.

Hoe voorkom je dat je telefoon “meeluistert”?

Als je je ongemakkelijk voelt bij het idee dat je telefoon mogelijk meeluistert, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om dit te beperken:

Controleer je app-machtigingen:

Op iPhones: Ga naar Instellingen > Privacy > Microfoon om te zien welke apps toegang hebben en schakel onnodige machtigingen uit.
Op Android: Ga naar Instellingen > Privacy > Machtigingsbeheer > Microfoon om app-machtigingen te beheren.

Schakel Spraakassistenten uit:

Voor iPhones: Ga naar Instellingen > Siri en zoeken, en schakel “Luister naar ‘Hey Siri'”, “Druk op de zijknop voor Siri” en “Sta Siri toe wanneer vergrendeld” uit.
Voor Android: Ga naar Instellingen > Google > Accountservices > Zoeken, Assistent en Spraak > Spraakmatch, en schakel “Hey Google” uit.

Algemene Privacytips:
  • Vergrendel je telefoon met een sterk wachtwoord.
  • Versleutel je telefoon om gegevens te beschermen.
  • Controleer en beperk regelmatig app-machtigingen om ervoor te zorgen dat ze alleen toegang hebben tot noodzakelijke gegevens.

Samengevat

Luistert mijn telefoon mee? Het beschikbare bewijs suggereert dat het meer gaat om slimme algoritmen en dataverzameling dan om daadwerkelijk afluisteren. Hoewel dit soms griezelig kan aanvoelen, zijn de toevalligheden vaak te verklaren door de enorme hoeveelheid gegevens die onze apparaten verzamelen. Het blijft echter belangrijk om waakzaam te zijn over je privacy en goed te begrijpen hoe je gegevens worden gebruikt in ons digitale tijdperk. Door je privacy-instellingen te beheren, kun je je veiliger voelen in de digitale wereld.

Hoe goed ben jij beveiligd? Doe hier de test.

Lees ook: Google’s afluisterpraktijken: Wat ze echt weten over u

In't kort

Heb je ooit over iets gepraat en er vervolgens een advertentie voor gezien op je telefoon? Het is een veel voorkomende ervaring die tot veel speculaties heeft geleid: Luistert mijn telefoon naar mij?

Over de auteur

Steven Aelbrecht

Taalkeuze

Thema