Is jouw privacy in gevaar? Meta gebruikt jouw data om AI te trainen!

8 juli 2024 ● 5 min. lezen
Auteur: Seppe Van Spitael

Meta, het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft onlangs aangekondigd dat ze persoonlijke gegevens van gebruikers willen gebruiken om hun AI te trainen. Dit roept belangrijke vragen op over privacy en gegevensbescherming. Laten we eens kijken naar wat dit betekent en hoe je jezelf kunt beschermen.

Wat doet Meta met jouw data?

Meta wil de content die gebruikers op Facebook en Instagram plaatsen, zoals foto’s en berichten, gebruiken om hun AI-systemen te trainen. Dit proces vereist een enorme hoeveelheid gegevens, en Meta heeft besloten deze gegevens uit hun eigen gebruikersbasis te halen. Hoewel dit kan leiden tot geavanceerdere AI-functies, is het begrijpelijk dat gebruikers bezorgd zijn over hun privacy.

Volgens Meta zullen ze geen privéberichten lezen voor AI-training. Alleen openbare foto’s en berichten op Facebook en Instagram worden gebruikt. Bovendien beweert Meta dat de gegevens die ze gebruiken worden geanonimiseerd om de privacy van gebruikers te beschermen.

De Europese Unie heeft al klachten ontvangen over deze praktijk, en verschillende landen onderzoeken of Meta hiermee de privacywetgeving schendt. De kwestie heeft geleid tot juridische stappen in meerdere Europese landen, waarbij wordt beweerd dat Meta expliciete toestemming van gebruikers nodig heeft voordat ze hun gegevens kunnen gebruiken voor AI-training.

Hoe kun je je afmelden?

Afmelden is helaas geen eenvoudig proces. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om je af te melden:

  1. Ga naar de privacy-instellingen op je Facebook- of Instagram-account.
  2. Zoek naar de optie die gaat over gegevensgebruik en AI-training. Dit kan diep verborgen zijn in de instellingen.
  3. Vul het formulier in dat wordt verstrekt om je af te melden voor het gebruik van je gegevens. Zorg ervoor dat je alle vereiste informatie correct invult.
  4. Dien het formulier in en wacht op bevestiging. Houd er rekening mee dat Meta geen garanties geeft dat elke afmelding wordt gehonoreerd, vooral als deze niet voldoet aan lokale wetgeving.

Wat betekent dit voor jou?

Als gebruiker is het belangrijk om op de hoogte te blijven van hoe jouw gegevens worden gebruikt en welke rechten je hebt. Zorg ervoor dat je de privacy-instellingen van je accounts controleert en overweegt om af te melden voor het gebruik van je gegevens voor AI-training als je je zorgen maakt over je privacy.

Hoe goed ben jij beveiligd? Doe hier de test.

In't kort

Meta wil persoonlijke gegevens van Facebook-, Instagram- en WhatsApp-gebruikers gebruiken om AI te trainen, wat privacyvragen oproept. Ontdek hoe dit jouw privacy beïnvloedt.

Over de auteur

Seppe Van Spitael

Taalkeuze

Thema