De impact van de NIS2-cybersecurityrichtlijn op Vlaamse ondernemingen

12 juli 2024 ● 5 min. lezen
Auteur: Seppe Van Spitael

Vanaf oktober 2024 treedt de Europese NIS2-richtlijn in werking, waardoor Vlaamse ondernemingen hun cyberveiligheid moeten versterken. Patrick Hauspie, bedrijfsadviseur bij VLAIO, besprak op VRT De Markt het belang van proactieve maatregelen tegen cyberaanvallen.

Waarom een nieuwe cybersecurityrichtlijn?

Volgens Patrick is de digitale wereld continu in beweging en hackers worden steeds professioneler. Bedrijven wisselen steeds meer informatie uit, wat hen kwetsbaar maakt. De nieuwe richtlijn dwingt bedrijven om hun beveiliging te verbeteren en klaar te zijn voor mogelijke aanvallen.

Bewustzijn en actie

Veel bedrijven zien cybersecurity nog als een kostenpost zonder directe return-on-investment. Patrick raadt aan om nu actie te ondernemen, omdat wachten tot een aanval te laat is. Ook kleinere ondernemingen moeten hun beveiliging versterken, omdat hackers vaak via hen binnenkomen bij grotere bedrijven.

NIS2-cybersecurityrichtlijn

Voorbereid zijn op NIS2

Het is cruciaal voor ondernemingen om zich voor te bereiden op de NIS2-regelgeving. Bedrijven die contracten willen afsluiten met NIS2-plichtige ondernemingen moeten ook aan de richtlijn voldoen.

Wil je meer weten over de NIS2-richtlijn en hoe je jouw onderneming kunt beveiligen? Bekijk dan het volledige fragment van Patrick Hauspie op VRT MAX en bezoek de VLAIO website voor uitgebreid advies en begeleiding.

Bron: VLAIO

Lees ook: Nieuwe Europese NIS2-richtlijnen: maak je in orde voor oktober 2024

In't kort

Een overzicht van de NIS2-cybersecurityrichtlijn en het belang ervan voor Vlaamse ondernemingen, inclusief inzichten van VLAIO bedrijfsadviseur Patrick Hauspie op VRT.

Over de auteur

Seppe Van Spitael

Taalkeuze

Thema