Terug naar alle posts

Apple introduceert een nieuwe wachtwoorden-app: zo gebruik je het

Met de introductie van iOS 18 brengt Apple een nieuwe stap in het verbeteren van gebruikersbeveiliging en -gemak. De nieuwe wachtwoorden-app, die volledig geïntegreerd is met Apple’s ecosysteem, moet het eenvoudiger maken voor gebruikers om hun inloggegevens veilig op te slaan en te beheren. Waar eerdere versies van iOS vertrouwden op de iCloud Keychain-functie, zet deze nieuwe app een grote stap door wachtwoordbeheer in een aparte, standalone applicatie aan te bieden.

Apple’s beslissing om de wachtwoordenfunctionaliteit los te koppelen van de algemene instellingen in iOS heeft als doel om gebruikers meer overzicht te bieden over hun wachtwoorden en passkeys. Hierdoor wordt de functionaliteit niet alleen duidelijker, maar ook toegankelijker voor een breder publiek.

Wat maakt deze nieuwe wachtwoorden-app uniek?

Een van de belangrijkste aspecten van de nieuwe app is het gebruik van end-to-end encryptie. Dit betekent dat wachtwoorden en andere gevoelige gegevens volledig versleuteld worden opgeslagen, zowel op het apparaat zelf als in de cloud via iCloud. Deze maatregel zorgt ervoor dat niemand, zelfs Apple zelf niet, toegang heeft tot de wachtwoorden die in de app zijn opgeslagen.

Daarnaast wordt de nieuwe app volledig gesynchroniseerd met alle Apple-apparaten van de gebruiker via iCloud. Of je nu een iPhone, iPad of Mac gebruikt, je kunt altijd en overal veilig toegang krijgen tot je wachtwoorden.

Een andere opvallende functie van de nieuwe app is de mogelijkheid om passkeys op te slaan. Dit zijn digitale sleutels die een hoger beveiligingsniveau bieden dan traditionele wachtwoorden, omdat ze gebruikmaken van cryptografische technieken om inloggen nog veiliger te maken. Passkeys werken ook naadloos samen met Face ID en Touch ID, wat betekent dat inloggen op apps en websites sneller en veiliger wordt.

Eenvoudig in gebruik en veilig

De nieuwe wachtwoorden-app is ontworpen met eenvoud in gedachten. De gebruikersinterface is strak en overzichtelijk, waardoor gebruikers snel toegang kunnen krijgen tot hun opgeslagen wachtwoorden en passkeys. De app biedt ook de mogelijkheid om sterke, willekeurige wachtwoorden te genereren en deze automatisch in te vullen bij inlogvelden op websites en in apps.

Een van de handige functies van de app is dat gebruikers een waarschuwing krijgen als een van hun wachtwoorden mogelijk is gelekt door een datalek. Apple controleert automatisch of de wachtwoorden die je hebt opgeslagen in de app betrokken zijn bij bekende datalekken en geeft advies om deze wachtwoorden te wijzigen.

De app werkt nauw samen met Safari, de standaardbrowser op Apple-apparaten. Wanneer gebruikers een nieuwe account aanmaken op een website, biedt de wachtwoorden-app automatisch een sterk wachtwoord aan, dat direct wordt opgeslagen in de app. Dit minimaliseert het risico op zwakke wachtwoorden en verhoogt de algehele beveiliging van online accounts.

Wachtwoordbeheerders uitdagen

Met de introductie van de nieuwe wachtwoorden-app lijkt Apple ook de concurrentie aan te gaan met populaire derde partijen, zoals 1Password en LastPass. Deze wachtwoordmanagers hebben al jaren een sterke positie op de markt, maar Apple biedt nu een sterke, gratis geïntegreerde oplossing die rechtstreeks in het iOS-ecosysteem is ingebouwd.

Omdat veel gebruikers al vertrouwen op Apple’s diensten voor opslag en beveiliging, wordt verwacht dat de nieuwe app veel mensen zal overtuigen om over te stappen van hun huidige wachtwoordmanager. Bovendien zal het feit dat de app volledig is geïntegreerd met Apple’s bestaande beveiligingsfuncties, zoals Face ID en Touch ID, een belangrijke factor zijn in het gebruiksgemak en de algehele acceptatie van de app.

Hoe gebruik je de nieuwe wachtwoorden-app?

Het gebruik van de nieuwe wachtwoorden-app is eenvoudig. Na het installeren van iOS 18, kunnen gebruikers de app openen vanuit hun beginscherm of door naar de instellingen te gaan en op ‘Wachtwoorden’ te tikken. Hier kunnen ze eenvoudig hun wachtwoorden beheren, nieuwe wachtwoorden toevoegen of bestaande wachtwoorden bijwerken.

Om een nieuw wachtwoord toe te voegen, kunnen gebruikers op het plus-symbool tikken en een nieuwe accountnaam, website en wachtwoord invoeren. De app biedt ook de mogelijkheid om notities toe te voegen aan elk opgeslagen wachtwoord, zodat gebruikers extra informatie kunnen opslaan, zoals beveiligingsvragen of tweefactorauthenticatiecodes.

Het genereren van een sterk wachtwoord is ook heel simpel. Wanneer gebruikers een nieuw account aanmaken op een website of app, biedt de wachtwoorden-app automatisch een sterk, willekeurig wachtwoord aan dat onmiddellijk kan worden opgeslagen. Dit minimaliseert het gebruik van zwakke wachtwoorden en verbetert de beveiliging van accounts aanzienlijk.

Conclusie

Apple’s nieuwe wachtwoorden-app in iOS 18 is een waardevolle toevoeging aan het bestaande iOS-ecosysteem. Het biedt een gebruiksvriendelijke en veilige manier om wachtwoorden en passkeys op te slaan en te beheren, met functies zoals end-to-end encryptie, iCloud-synchronisatie en waarschuwingen voor gelekte wachtwoorden. Door deze nieuwe app in te zetten, maakt Apple het voor gebruikers gemakkelijker en veiliger om hun digitale leven te beheren, terwijl het tegelijkertijd een directe uitdaging vormt voor gevestigde wachtwoordmanagers.

Met de verwachte release van iOS 18 wordt deze nieuwe app een cruciaal hulpmiddel voor iedereen die waarde hecht aan beveiliging en eenvoud. Apple zet met deze functie een belangrijke stap naar een veiliger en toegankelijker internetgebruik.