De 10 efficiëntste cyber aanvallen die de wereld hebben geschokt

24 juli 2024 ● 7 min. lezen
Auteur: Gilles Van de Sande

Cyber aanvallen komen steeds vaker voor en worden steeds geavanceerder. In dit artikel bespreken we de tien meest geslaagde cyber aanvallen die de wereld hebben geschokt. Deze incidenten laten zien hoe kwetsbaar onze digitale wereld kan zijn.

1. Yahoo Data Breach (2013-2014)

Yahoo werd tussen 2013 en 2014 slachtoffer van een enorme data breach waarbij de gegevens van 3 miljard gebruikers werden gestolen. Dit was de grootste data breach ooit en had verstrekkende gevolgen voor de gebruikers en het bedrijf zelf. Hackers konden toegang krijgen tot gebruikersnamen, e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata en versleutelde wachtwoorden.

2. WannaCry Ransomware Attack (2017)

De WannaCry ransomware aanval trof meer dan 200.000 computers in 150 landen binnen enkele dagen. Het virus versleutelde bestanden en vroeg losgeld in bitcoin om de gegevens te ontsleutelen. Ziekenhuizen, bedrijven en overheidsinstanties werden ernstig getroffen, wat leidde tot miljoenen dollars aan schade en verstoringen.

3. Equifax Data Breach (2017)

In 2017 werd Equifax, een van de grootste kredietbeoordelaars in de VS, getroffen door een data breach waarbij de persoonlijke gegevens van 147 miljoen mensen werden gestolen. Gegevens zoals namen, geboortedata, sofinummers en rijbewijsnummers kwamen in verkeerde handen terecht. Deze breach benadrukte het belang van strikte beveiligingsmaatregelen bij bedrijven die gevoelige informatie beheren.

4. NotPetya Cyber Attack (2017)

De NotPetya aanval begon als een ransomware aanval, maar bleek uiteindelijk destructiever te zijn. Het richtte zich voornamelijk op Oekraïense bedrijven maar verspreidde zich wereldwijd. Bedrijven zoals Maersk, Merck en FedEx leden miljarden dollars aan schade. De aanval liet zien hoe cyberoorlogvoering aanzienlijke economische schade kan veroorzaken.

Cyber aanvallen

5. Target Data Breach (2013)

Target, een grote Amerikaanse retailer, werd in 2013 getroffen door een data breach waarbij de creditcardgegevens van 40 miljoen klanten werden gestolen. Hackers kregen toegang tot het betalingssysteem van Target via de inloggegevens van een derde partij. Deze aanval benadrukte de noodzaak van strikte beveiligingsprotocollen voor derde partijen.

6. Sony Pictures Hack (2014)

In 2014 werd Sony Pictures gehackt door een groep genaamd “Guardians of Peace”. Deze aanval leidde tot het lekken van vertrouwelijke bedrijfsinformatie, persoonlijke e-mails en nog niet uitgebrachte films. De aanval werd naar verluidt uitgevoerd als vergelding voor de film “The Interview”, die negatieve reacties opriep in Noord-Korea.

7. Stuxnet Worm (2010)

De Stuxnet worm was een van de eerste bekende voorbeelden van een cyberwapen dat werd gebruikt om fysieke schade aan te richten. De worm richtte zich op Iraanse nucleaire centrifuges en saboteerde hun werking. Dit incident toonde aan dat cyberaanvallen ook kunnen worden gebruikt voor strategische sabotage.

8. Marriott Data Breach (2014-2018)

Marriott International ontdekte in 2018 dat hun Starwood-hotelketen sinds 2014 was gehackt. De gegevens van 500 miljoen gasten waren in gevaar, waaronder namen, adressen, paspoortnummers en betalingsinformatie. Deze langdurige aanval benadrukte de noodzaak van voortdurende cyberbewaking en snelle respons op bedreigingen.

9. Office of Personnel Management (OPM) Hack (2015)

In 2015 werden de systemen van het Amerikaanse Office of Personnel Management gehackt, waarbij de persoonlijke gegevens van meer dan 21 miljoen huidige en voormalige overheidsmedewerkers werden gestolen. De aanval werd toegeschreven aan Chinese hackers en leidde tot ernstige bezorgdheid over de nationale veiligheid.

10. Colonial Pipeline Ransomware Attack (2021)

De Colonial Pipeline werd in 2021 getroffen door een ransomware aanval die leidde tot een tijdelijke sluiting van een van de grootste brandstofpijpleidingen in de VS. Dit resulteerde in brandstoftekorten en prijsstijgingen aan de oostkust. De aanval werd uitgevoerd door de DarkSide groep, die uiteindelijk een losgeld van miljoenen dollars ontving.

data breach

Conclusie

Deze tien meest geslaagde cyber aanvallen laten zien hoe kwetsbaar onze digitale infrastructuur kan zijn. Het is essentieel dat individuen en organisaties maatregelen nemen om hun cybersecurity te versterken. Het implementeren van sterke wachtwoorden, regelmatige updates en een goede back-upstrategie kunnen helpen om de kans op succesvolle aanvallen te verkleinen. Ben jij goed beveiligd tegen cyberaanvallen? Doe de test!

In't kort

Ontdek de tien meest succesvolle cyber aanvallen die de wereld hebben geschokt en leer hoe deze aanvallen plaatsvonden en welke gevolgen ze hadden.

Over de auteur

Gilles Van de Sande

Taalkeuze

Thema