5 signalen dat je wordt opgelicht (en hoe je jezelf kunt beschermen)

Iedereen heeft wel eens een ongevraagde sms gekregen die persoonlijke of financiële informatie vraagt, of een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn. Dit soort berichten kunnen een poging zijn om je op te lichten. Volgens het Bitdefender Consumer Cybersecurity Assessment Report van 2024 vormen oplichtingsberichten via sms tegenwoordig een van de grootste bedreigingen voor consumenten. Het is daarom essentieel om deze berichten te herkennen voordat het te laat is. Hier zijn de vijf meest voorkomende signalen van oplichting via sms, samen met tips om jezelf te beschermen.

1. Ongevraagde communicatie

Een van de grootste waarschuwingssignalen is een bericht, e-mail of telefoontje dat je niet had verwacht. Oproepers doen zich vaak voor als legitieme bedrijven of overheidsinstellingen en claimen dat er een dringend probleem is met je account of dat je een prijs hebt gewonnen. Bijvoorbeeld, de FBI waarschuwde onlangs voor oplichters die zich voordoen als medewerkers van cryptobeurzen om toegang te krijgen tot accounts.

Hoe bescherm je jezelf? Wees altijd kritisch over ongevraagde berichten, vooral als deze vragen om persoonlijke informatie of snel handelen. Verifieer de identiteit van de afzender door direct contact op te nemen met de organisatie via hun officiële kanalen.

2. Te mooi om waar te zijn aanbiedingen

Als iets te goed klinkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Oplichters lokken slachtoffers vaak met beloften van gemakkelijk geld, ongelooflijke deals of prijzen. Zo veroordeelde het Amerikaanse ministerie van Justitie twee personen die fraudeurs hielpen door kwetsbare burgers met valse prijspakketten te misleiden.

Hoe bescherm je jezelf? Onderzoek altijd de geldigheid van een aanbieding. Kijk of er online klachten of recensies zijn. Deel geen persoonlijke gegevens in ruil voor zogenaamde prijzen of aanbiedingen.

3. Druk om snel te handelen

Oplichters creëren vaak een gevoel van urgentie om je snel een beslissing te laten nemen, zonder er goed over na te denken. Ze beweren bijvoorbeeld dat je account geblokkeerd wordt of dat een aanbieding verloopt.

Hoe bescherm je jezelf? Neem de tijd om de situatie goed te overwegen. Scammers proberen paniek te veroorzaken, dus vertraag en denk kritisch na. Als iemand je dwingt om meteen te beslissen, is dat vaak een teken van fraude.

4. Verzoeken om persoonlijke of financiële gegevens

Legitieme bedrijven zullen je zelden vragen om gevoelige informatie zoals wachtwoorden of bankgegevens via sms of telefoon. Oplichters daarentegen vragen hier juist vaak naar om je identiteit of geld te stelen. Een recente waarschuwing van de Federal Trade Commission benadrukte dat werkzoekenden een toenemend doelwit zijn van dergelijke oplichting.

Hoe bescherm je jezelf? Deel nooit persoonlijke informatie zonder zeker te weten met wie je te maken hebt. Gebruik altijd beveiligde kanalen, zoals officiële websites of apps, voor het beheren van je gegevens.

5. Verdachte betaalmethoden

Oplichters vragen vaak om betaling via ongebruikelijke methoden, zoals cadeaubonnen, overboekingen of cryptocurrency. Deze methoden zijn moeilijk te traceren en vrijwel onmogelijk terug te draaien. Zo zijn scammers betrapt die zich voordeden als medewerkers van de Amerikaanse Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) en vroegen om contant geld of cadeaubonnen.

Hoe bescherm je jezelf? Legitieme organisaties zullen nooit om betaling via dergelijke methoden vragen. Vertrouw alleen op beveiligde en traceerbare betaalmethoden, zoals creditcards of PayPal.

Conclusie

Let goed op deze waarschuwingssignalen om jezelf te beschermen tegen cyberfraude. Verifieer altijd de legitimiteit van een bericht, aanbieding of betalingsverzoek voordat je actie onderneemt. Wanneer je twijfelt, raadpleeg dan betrouwbare bronnen.

Identificeer kwetsbaarheden voordat ze een bedreiging worden: boek nu uw gratis en vrijblijvende cybersecuritycheck!