Back To School: 6 cybertips voor het nieuwe schooljaar

Het nieuwe schooljaar is van start gegaan! Het is cruciaal dat scholen niet alleen hun lesplannen voorbereiden, maar ook hun cyberveiligheid up-to-date brengen. Hier zijn zes belangrijke cybertips voor een veilig schooljaar.

1. Wees alert op gerichte phishing-aanvallen

Phishing is een populaire methode onder cybercriminelen, vooral tijdens de chaotische start van het schooljaar. Ze sturen e-mails die lijken te komen van vertrouwde bronnen, zoals schoolbestuur of IT-afdelingen, om gevoelige informatie los te krijgen. Scholen moeten personeel trainen om verdachte e-mails te herkennen en altijd de echtheid van berichten te verifiëren.

2. Update en onderhoud schoolsoftware

Tijdens de zomer worden vaak systeemupdates uitgevoerd. Dit kan nieuwe kwetsbaarheden introduceren die hackers kunnen uitbuiten. Het IT-personeel moet ervoor zorgen dat alle software, inclusief plug-ins voor schoolwebsites, volledig up-to-date is en dat er regelmatige veiligheidscontroles worden uitgevoerd.

3. Bescherm persoonlijke gegevens van studenten en personeel

Het opslaan van gevoelige informatie zoals medische dossiers of contactgegevens vereist extra zorg. Scholen moeten robuuste beveiligingsmaatregelen implementeren, zoals versleuteling en strikte toegangscontroles, om te voorkomen dat deze gegevens in verkeerde handen vallen.

4. Organiseer trainingen voor personeel en ouders

Met de start van een nieuw schooljaar is het cruciaal dat scholen niet alleen hun lesplannen voorbereiden, maar ook hun cyberveiligheid up-to-date brengen. Om dit te doen, kunnen deze cybertips helpen om de beveiliging van scholen te versterken. Schoolpersoneel speelt hierin een sleutelrol, omdat ze vaak de eerste verdedigingslinie vormen tegen cyberaanvallen die gericht zijn op studenten, administratieve systemen en persoonlijke gegevens. Hier zijn zes belangrijke cybertips voor een veilig schooljaar. Op deze locaties organiseren we, samen met Veilig Digitaal Ondernemen, lezingen.

5. Maak gebruik van multi-factor authenticatie (MFA)

Het inschakelen van multi-factor authenticatie op alle schoolaccounts vermindert het risico dat een aanvaller toegang krijgt tot belangrijke systemen, zelfs als wachtwoorden worden gestolen.

6. Wees waakzaam voor scams en valse betalingen

Begin van het schooljaar betekent vaak dat er betalingen worden gedaan voor activiteiten en materialen. Hackers spelen hierop in door valse betalingsverzoeken te versturen. Personeel moet extra waakzaam zijn bij het ontvangen van betalingsinstructies en deze altijd dubbel controleren voordat ze actie ondernemen.

Conclusie van de cybertips

Cyberveiligheid binnen scholen is geen luxe, maar een noodzaak. Door proactief te zijn en het personeel goed te trainen, kunnen scholen een veilige leeromgeving creëren waarin gegevens en systemen goed beschermd zijn tegen de toenemende dreiging van cyberaanvallen. Met deze cybertips kunnen scholen zich beter voorbereiden op een succesvol en veilig schooljaar.

Test zelf of jij beveiligd bent.